25 Januari 1972.

Het is een zonnige woensdagmiddag in Kopenhagen en boven de stad laten de vliegtuigen kruislings witte vegen achter op hun hemelsblauw doek. Iets lager vliegen de meeuwen, zingend in koor, en nog iets lager loopt de crew van vlucht 367 van hot naar her, op zoek naar een souvenir voor een vriend of familielid, ver van hen vandaan. Vesna heeft geen winkel wens maar de meerderheid heeft macht en ze loopt rustig achter de rest aan. De tweeëntwintig jaar jonge stewardess kijkt haar ogen uit met een speelse verwondering. Het is haar eerste keer in Kopenhagen. Morgen vliegt ze terug naar Belgrado, Joegoslavië. Een fout in haar rooster plaatste haar aan boord van vlucht 367 toen zij met haar naamgenoot verward werd. ‘s Avonds bespreekt de bemanning vol vreugd hun familie en vrienden thuis waar ze binnenkort mee herenigd zullen worden en de volgende ochtend board Vesna met haar collega’s haar vaartuig van de dag. Een uur in de vlucht ontploft er een koffer in het ruim. Een bom, later opgeëist door Kroatische nationalisten, wordt tot exploderen gebracht. Het vliegtuig stort naar beneden en daarmee al haar reizigers.

22 Februari 1972.

Vesna Vulović ontwaakt uit een coma in een ziekenhuis ergens in Slovenië. Ze is de enige overlevende van een vliegtuigongeluk nog geen maand geleden. Dit zal Vesna weken later pas leren. Haar laatste herinnering is van het vredig, windstille Kopenhagen.

26 Januari 1972.

Vesna Vulović viel van 10.160 meter naar de grond. Een val die ieder mens zijn laatste zou moeten zijn maar die deze vrouw overleefde. Beneden staat Bruno, samen met de andere bewoners van een nabij dorp met kin omhoog naar de hemel te staren terwijl tragedie omlaag stortte. Niet veel later vangt Bruno de schreeuw op van een wonder. Tussen het puin ligt Vesna. Haar lage bloeddruk redde haar van een snelle dood. Geluk slaat nogmaals toe. Bruno heeft als dokter gediend in de oorlog. Het lukt Bruno haar in leven te houden tot hulp arriveert.

De volgende 18 maanden herstelt Vesna langzaam. Ze wordt teruggevlogen naar Belgrado en weigert de aangeboden kalmeringsmiddelen. Ze is niet bang om te vliegen. Ze vraagt zelfs haar baan als stewardess terug, maar dit wordt haar geweigerd. Haar aanwezigheid in welk vliegtuig dan ook zal de rest van haar leven te veel aandacht opeisen. Tijdens haar herstel is Vesna in een nationale held veranderd. Van Joegoslavië tot de Sovjet-Unie weten ze van Vesna Vulović.

Volkszangers schrijven lofzang over de volksheldin. Nog nooit overleefde iemand een val zo groot. Ze wordt geëerd door Joegoslavisch president Josip Broz Tito en in 1985 ontvangt ze haar Guinness Book of World Records certificaat van Paul McCartney. In de komende jaren slaat ze interviews af van de BBC en Oprah Winfrey. Moe van de duik die zo veel van haar leven is gaan bepalen.

23 December 2016.

Vesna overlijdt in haar woning in Belgrado. Op 66 jarige leeftijd, iets wat niemand had verwacht. Zelf zou ze zich niet gelukkig noemen. “Als ik gelukkig was, had ik dit ongeluk nooit gehad.”

Vesna Vulović, de vrouw die het onmogelijke overleefde. De vrouw die liep nadat de dokters zeiden dat ze nooit meer zou lopen. De vrouw die nog 44 jaar leefde na haar ongeluk. De heldin van Joegoslavië.

Isidor Ilić

Tekst

Rosa van Triest

Beeld

Leave a Reply