Millennialisme, spiritualiteit en religie

Millennials zijn individualistisch. Iedereen geboren na 1980 is uniek. En lui, narcistisch, egoïstisch en materialistisch. Dat is in elk geval wat ouders, grootouders, politici, onderzoekers en [jawel] sociologen ons doorgaans vertellen. Maar millennials zijn ook de nieuwe generatie, de toekomst! Wij zijn de toekomst. Maar is daar nog een plekje over voor God?

De meeste jongeren van nu bidden niet meer voor het eten en lezen niet meer de Bijbel. We praten er überhaupt weinig over. De klassieke geloofsuitingen lijken langzaam maar zeker te verdwijnen van de radar. Tegelijkertijd begeven die oppervlakkige millennials zich continu in een existentiële strijd. Wie ben ik? Wat wil ik zijn? Wat doe ik met mijn leven? Hoe leef ik het ‘beste?’

Nieuwe media als Instagram bieden uitkomst in die existentiële strijd met het zelfbeeld. Handige hashtags leiden de immer zoekende jongere naar een ideaal streefbeeld, een houvast. Een beetje millennial laat zijn of haar zelfprofilering niet door de vingers glippen. Uiterlijke kenmerken laten zich vrij eenvoudig kopiëren, waar levensbeschouwelijke opvattingen vaak worden doorgegeven middels [inspirational quotes.] Een insta-post van een acai-bowl op een zonnig strand is op Instagram meer dan slechts een leuk plaatje: het impliceert een bepaalde lifestyle. Is deze zelfprofilering een nieuwe vorm van praktiserend geloof? Is immitatie het nieuwe bidden?

Maar geloof waarin?

Wellicht geeft het simpelweg hoop. Spirituele geruststelling die verbindt en bekrachtigd. Het zal niemand ontgaan zijn dat Beyonc[é] -96,2 miljoen volgers- onlangs haar zwangerschap van een tweeling via Instagram bekend maakte. De weelderige foto van [Queen B] met sluier, bloemenkrans, babyblauw satijnen broekje en natuurlijk de bolle buik gevuld met hoop doet denken aan de bovennatuurlijkheid van Moeder Maria. Het overstijgt de sleur van het dagelijks leven. Beyonc[é] biedt de haar beminnende millennials verlossing met Instagram als haar medium.

Religie gaat vaak gepaard met moraal. Dat wil echter niet zeggen dat met het afzwakken van religie die moraal ook verloren zal gaan. Wel suggereert het een bredere opvatting over wat goed en slecht zou moeten zijn. Het leven van een millennial vergt vrijheid en respect. Dat, en een beetje spiritualiteit doet soms wonderen.

Donna Brouwer

Tekst

Rosa van Triest

Beeld

Leave a Reply