Man en Vrouw in Zuid Korea

Daar sta je dan; ogen dichtgeknepen tegen de zon, mondhoeken in een krampachtige glimlach. Net verhuisd naar de andere kant van de wereld en ze willen meteen weten wat je ervan vindt. Het overkwam me in Seoul.

Op de campus werden we benaderd door een Koreaanse vlogger. Hij vroeg onze mening over ‘het’ gender conflict in Korea; mannen denken dat vrouwen alleen maar op hun geld uit zijn, terwijl vrouwen denken dat ze door mannen alleen op basis van hun uiterlijk worden beoordeeld. Ons idee was dat het probleem opgelost zou zijn wanneer vrouwen en mannen evenveel verdienen. Dan hoeven vrouwen niet op het geld van mannen uit te zijn. Daar waren ze even stil van. Over het schoonheidsideaal hadden we niet zo veel te melden; het lijkt een zeer hardnekkige element te zijn van de koreaanse cultuur.

Schoonheid wordt gezien als dé sleutel tot succes. Volgens Koreaanse plastische chirurgen zijn hun meeste patiënten vrouwen die de arbeidsmarkt gaan betreden of die aan het begin staan van de zoektocht naar een man. Het ideaal waaraan de Koreanen zich spiegelen deed mij op het eerste gezicht voorkomen als Westers; een uitstekend voorhoofd, hoge neus, grote ogen en zelfs wallen worden verheerlijkt. De koreaanse vrouwen die je op posters en in films ziet, hebben stuk voor stuk een lichte huid en een dubbel ooglid.

Mijn ogen werden geopend toen we op de universiteit tijdens het vak Gender & Society verschillende artikelen bespraken, waarin werd beweerd dat het niet het geval is dat Koreaanse vrouwen zich voegen naar Westerse idealen. Ten eerste werd gesteld dat de term ‘Westerse idealen’ vaag is. ‘Westerse idealen’ zijn allang niet meer alleen als ‘Westers’ te herkennen, maar zijn meer een mix (zij het een beperkte). Ten tweede worden ingrepen als ooglidcorrecties of borstvergroting ook in grote mate in het Westen uitgevoerd, waarmee gezegd kan worden dat zowel Westerse als Koreaanse vrouwen streven naar iets dat ze allebei nog niet zijn. Een andere geluid is dat Koreaanse vrouwen het liefst willen lijken op een specifiek soort Koreaanse vrouw; een met een lichte huid, grotere ogen en gedefinieerde neus.

Waarom het zo expliciet en geaccepteerd is om op je uiterlijk beoordeeld te worden in Korea is mij nog een raadsel. Wellicht omdat het een vrij feminiene samenleving is. Ook mannen lijden onder het schoonheidsideaal. Zo wordt er niet al te raar opgekeken als een man make-up draagt en steeds meer mannen overwegen om naar de plastisch chirurg gaan. Of zou het toch de competitie zijn? Vanaf jongs af aan worden kinderen geleerd keihard te studeren voor een hoopvolle toekomst. Omdat de competitie steeds hoger oploopt, zou schoonheid een nieuwe, doorslaggevende competitieve factor kunnen zijn.

Steeds meer Koreaanse vrouwen worden zich bewust ‘het gender conflict’ en van de genderongelijkheid in hun land. Ze zijn hoogopgeleid en willen niet alleen dezelfde kansen en hetzelfde salaris als hun mannelijke collega’s, maar vinden vooral dat de taken thuis en de zorg voor de kinderen eerlijk verdeeld moeten worden. Ik vraag me af of ze het huidige schoonheidsideaal als onderdrukkend beschouwen.

Ida van Koolwijk

Tekst en Beeld

Leave a Reply